czwartek, 15 września 2011

Tagliatelle z kawiorem i kaparami




















Kiedy zobaczyłem podobny przepis w jakiejś włoskiej gazetce kulinarnej od razu mnie zaintrygował i wiedziałem że sam będę musiał coś podobnego przyrządzić. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dzięki użytym składnikom, dość wykwintne, mogłoby pełnić rolę zarówno głównego jak małej przystawki rozpoczynającej wieczór. Trudno je zaliczyć do klasycznych włoskich makaronów, ale powinno zainteresować każdego, kto wszystkie włoskie pasty ma już gruntownie przerobione. Polecam!


Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować do miękkości i zmiksować z mlekiem i oliwą na gładki kremowy sos,  przyprawiając na końcu solą. Następnie wlać warstwę na talerz wykładając na nią makaron lub zmieszać razem z nim. Wyłożyć na makaron pozostałe składniki i od razu podawać.

Składniki dla dwóch osób:

150 g tagliatelle
50-70 g ziemniaków
½ kubka mleka
2-3 łyżki kaparów z soli
50g kawioru z łososia
oliwa EV
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz