poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Śródziemnomorskie szaszłyki


Muszę przyznać, ze dawno nic mi tak nie smakowało jak ten południowy zestaw. Nie jest to jakiś specjalny przepis, po prostu lubię połączenie ryb lub owoców morza z mięsem. Do dodania cytrynowo-tymiankowego ryżu zainspirowały mnie przyprawione w ten sposób ravioli z ricottą, które mignęły mi na którymś z kulinarnych kanałów. Okazało się, że wszystko do siebie świetnie pasuje. Gorąco polecam.

Przygotowanie:

Pokroić cukinie na cieniutkie plasterki, położyć na niej boczek i jedną lub dwie małże. Zawinąć, nadziać na patyczki, odstawić i przygotować ryż. Można by też pokroić cukinię i boczek w grubą kostkę jak do zwykłych szaszłyków, ale polecam jednak tę odrobinę więcej  wysiłku włożyć, bo dzięki tym cieniutkim plasterkom smakować będą dużo lepiej. Pokroić szalotki w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać ryż i smażyć chwilę aż się zeszkli. Następnie wlać wino, bulion, filiżankę wody, skórkę z cytryny i gotować do miękkości ryżu, dodając na końcu listki tymianku i przyprawić solą i pieprzem. Szaszłyki, posmarować oliwą, lekko posolić i piec w piekarniku 10 min w temperaturze
180 C.
Składniki dla dwóch osób:

2 małe cukinie
100-150g małży
200g bardzo cienko pokrojonego boczku
filiżanka ryżu
otarta skórka z jednej cytryny
chust białego wina
dwie szalotki
świeży tymianek
filiżanka bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól, pieprz


...i jeszcze na koniec inny sposób podania....

2 komentarze: