sobota, 3 kwietnia 2010

Sałata rzymska z kozim serem

Kolejna prosta do wykonania, efektowna i pyszna sałata, której podstawowym składnikiem jest sałata rzymska. Poza nią potrzebujemy kozi camembert, kawałek tostowego pieczywa, pomidorki cherry, kilka listków rucoli i składniki do przygotowania sosu winegret. Może ona stanowić zarówno danie główne jak i przystawkę.

Przygotowanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika, na temperaturę 220 stopni, kroimy ser w poprzek na dwie różne części z czego każda połówka stanowi porcję dla jednej osoby. Przekrojony ser układamy na tostowym pieczywie, obkrawamy brzegi i wkładamy do piekarnika na 5 min, albo do momentu aż górna część sera zaczęła się rumienić, ale nie za długo, żeby ser nam nie spłynął z grzanki. W tym czasie przygotowujemy winegret mieszając kilka łyżek oliwy z oliwek, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę cukru pudru lub miodu i łyżkę białego octu winnego. Wyciągamy grzankę z piekarnika, układamy na sałacie, bucoli, pomidorach i polewany sosem, gotowe.


Składniki dla dwóch osób:

1 kozi camembert
1 rzymska sałata
ok. 200 g pomidorków cherry
oliwa z oliwek
biały ocet winny
cukier puder
sól, pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz