czwartek, 3 czerwca 2010

Łosoś w cieście


Na pozór potrawa wydaje się być dość pracochłonna, ale nic bardziej mylnego, pod warunkiem oczywiście, że nie weźmiemy się za samodzielną produkcję ciasta francuskiego, które polecam kupić w sklepie. Mając już kupione ciasto, filet z łososia lub innej ryby odpowiadający mniej więcej jego wielkości możemy przystąpić do działania. Ryby lubią pory więc swoją wersję łososia w cieście postanowiłem wzbogacić właśnie o to warzywo i od jego przygotowania rozpocząć pracę. 

Przygotowanie

Pory (zarówno biała jak i zielona część) oczyścić z pisaku, posiekać i przesmażyć (nie rumienić) na patelni z niewielką ilością tłuszczu, podlać białym winem, posolić, lekko popieprzyć i odstawić. Łososia, posolić  popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Płat ciasta przeciąć na dwie części w tym jedną kilka centymetrów większą od drugiej, która posłuży nam do przykrycia i zamknięcia naszego „pakunku”. Na mniejszą część ciasta wykładamy połowę przygotowanych wcześniej porów, na nich kładziemy filet z ryby, który przykrywamy następnie pozostałymi porami, po czym zakrywamy większym kawałkiem cista i szczelnie zawijamy brzegi. Całość smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do rozgrzanego do temp. 200 stopni na 30 min. Po wyciągnięciu przed pokrojeniem odczekać chwilkę. Ja proponuję to danie w zestawie z sałatą.


Składniki dla 4 osób:

Łosoś 500-700 g
Płat ciasta francuskiego 
(standardowa wielość dostępna w sklepie)
Kilka dużych porów
Kieliszek białego wina
Pieprz, sól 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz