czwartek, 10 czerwca 2010

Kolacja indyjska


Dwa niestety nie moje, ale za to wypróbowane i smaczne przepisy, jeden od Gordona, a drugi z mojego przewodnika po kuchni azjatyckiej czyli wielkiej księgi kucharskiej kuchni azjatyckiej. Do obydwóch dań pasuje zarówno ryż jak i makaron. 

Słodkie curry warzywne

Kroimy w grubą kostkę marchewkę i ziemniaka.  Do dużego rozgrzanego rondla z olejem wrzucamy cebulę i smażyć aż zmięknie nie rumieniąc. Następnie dodajemy kardamon, goździki, kmin, kolendrę, kurkumę, gorczycę, chilli i imbir i smażymy chwilę aż przyprawy uwolnią z siebie aromat. Dodajemy marchew, ziemniaki, sok owocowy i chutney, który możemy zastąpić powidłami z moreli lub innych jasnych owoców i gotujemy ok. 25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, cukinię, pieczarki i gotujemy ok. 10 min.
Do tego dania można użyć dowolnych warzyw które mamy akurat w domu, na przykład:
brokułu, kalafiora, fasolki, patisona……

Składniki dla czterech osób:

2 średnie marchewki
2 średnie ziemniaki
1 papryka
200 g pieczarek
300 g cukinii
2 łyżki oleju
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
¼ łyżeczki zmielonych goździków
1 ½ kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka zmielonej ziaren gorczycy
½ łyżeczki chilli
2 łyżeczki utartego imbiru
1 kubek bulionu warzywnego
¾ kubka soku lub nektaru z moreli lub jakiś egzotycznych owoców
2 łyżki owocowego chutney


Tikka Masala Gordona Ramsey’a

Kroimy w kostkę kurczaka i odstawiamy. Na rozgrzanej patelni, smażymy kilka minut cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir. Dodajemy cukier, Garam Masalę,  chilli w proszku, kurkumę i smażymy jeszcze chwilę. Następnie koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażymy po czym zalewamy wszystko pomidorami pelati, dusimy kilka minut, przekładamy do blendera i miksujemy na gładko. Kiedy mamy już gotową pastę , wrzucamy kurczaka na lekko rozgrzaną patelnię, podgrzewamy, wlewamy naszą pastę i dusimy wszystko razem 10-15 min. Na końcu dodajemy świeżą posiekaną kolendrę, jogurt i podgrzewamy, ale nie gotujemy, żeby jogurt się nie zważył.


Składniki dla czterech osób :

500 – 600g piersi z kurczaka
5 cm imbiru
4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki oleju
2 świeże papryczki chilli
½ chilli w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 duża łyżka Garam Masala
1 łyżka cukru
3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
1 ½ łyżki koncntratu pomidorowego
400 g pomidorów z puszki pelati
½ kubka jogurtu naturalnego

2 komentarze:

  1. Na ten blog wdepnęłam przypadkiem i dobrze. Z przyjemnością sobie czytam i oglądam, i jeszcze fajnie, że zdjęcia powiększają się tak, aby można było obejrzeć szczegóły.
    Pozdrowienia - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat robię niemal identyczne danie z tym, że zamiast jogurtu dodaję mleczko kokosowe, które nie waży się podczas gotowania. Dla podkreślenia słodyczy wrzucam garść zielonych podłużnych rodzynek i płatki migdałowe. Dużo... dużo świeżutkiej pachnącej kolendry. Mniam, mniam. Chyba biegnę na zakupy. Uwielbiam tą potrawę :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń