środa, 2 czerwca 2010

Dorsz atlantycki z warzywami i szafranem


Co może być zdrowszego niż dzika morska ryba z warzywami. I ta właśnie myśl przyświecała mi kiedy planowałem to danie z lekko ściśniętym żołądkiem, realizując swoje dietetyczne założenia. Miała być ryba, a ponieważ akurat w sklepie trafiłem filety dorsza atlantyckiego zwanego wątłuszem od razu postawiłem go kupić. Dołożyłem do koszyka trochę warzyw i udałem się do domu. 


Umyłem warzywa i rybę, a następnie pokroiłem wszystko na odpowiedniej wielkości kawałki i umieściłem w żaroodpornym naczyniu, dolałem białe wino, bulion rybny, sól, pieprz, szafran i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Przyznaję, że zapominałem już jak długo trwała obróbka cieplna, ale myślę, że było to ok. 30 min.
Sprawdzajcie co jakiś czas, miękkość warzyw i wg nich zdecydujcie o czasie. Najzdrowsze są oczywiście warzywa lekko chrupkie i takie właśnie Wam polecam. Danie wydaje się być kompletne i wszelkie dodatki jak np. ryż wydają mi się być zbędne, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje więc jeśli macie ochotę……

Składniki dla 4 osób:

600-800 g filetu z ryby
2 średnie marchewki
1 duży por
Ok. 150g pomidorków cherry
1 duża cukinia
klika lub więcej szparagów
100g pieczarek
1 duży por
1 papryka
½ brokułu
½ kubka bulionu rybnego (może być z kostki)
½ kubka białego wina
½ łyżeczki nitek szafranu
sól, pieprz
kilka małych młodych


Wszystkie podane ilości warzyw należy traktować bardzo umownie i zarówno w proporcjach jak i ich doborze kierować się własnym gustem i smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz