poniedziałek, 3 maja 2010

Kurczak mango - teriyaki

Oto mój sposób na niezbyt kaloryczne, a przy tym pełne smaku orientalne danko.

Przygotowanie
Mały filet z kurczaka zamarynować i zostawić na kilka godzin. Bakłażana pokroić na plastry 1 cm posolić i odstawić na 20 min. Następnie przepłukać osuszyć i pokroić w kostkę. Wyciągnąć pierś z marynaty, zrumienić na patelni (może być grillowa) i wstawić do pieca w zależności od wielkości piersi 10 - 15 min i wlać marynatę z odrobiną wody. W tym czasie przesmażyć bakłażana na złoto, następnie dodać sos sojowy, ocet jabłkowy lub inny delikatny, zmiażdżony czosnek i trochę cukru i smażyć jeszcze przez chwilę. Na kilka minut przed wyciągnięciem z pieca kurczaka wrzucić na parę liście szpinaku. Wyjąć filet z pieca i zlać pozostały sos. Sposób podania dowolny. Można filet podać w całości na szpinaku, w
głębokim talerzu i zalać sosem lub pokroić go w plastry i ułożyć w wachlarzyk z kupką szpinaku i bakłażanów obok. Wybór pozostawiam Wam. Można to danie podać również z ryżem.

Marynata:
5 łyżek sosu teriyaki
1 łyżka czerwonej pasty curry
Pół mango drobno pokrojonego lub startego
3 łyżki posiekanej kolendry


Nie trzeba się oczywiście kurczowo trzymać przepisu i niektóre rzeczy można zastąpić innymi. Np. sos teriyaki, lekko rozwodnionym sosem sojowym z winem ryżowym i cukrem, pastę curry, curry w proszku, ocet jabłkowy, octem winnym, itd.....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz