wtorek, 27 kwietnia 2010

Stir fry

Często zastanawiam się nad wyższością makaronów włoskich nad azjatyckimi i odwrotnie. Historycznie sprawa jest trochę prostsza i wskazuje na Chiny jako państwo w którym ten typ potrawy powstał, choć trzeba przyznać, że swoją ogromną popularność na świecie zyskał dzięki Włochom. Zarówno włoskie jak azjatyckie dania z makaronu charakteryzują się tym samym, czyli szybkością, prostotą ich przygotowania i tym, że można je zrobić praktycznie z każdym składnikiem, na przykład takim który akurat mamy dostępny w lodówce.
Dzisiejszy makaron zaplanowałem akurat w wersji azjatyckiej i do warzyw, które miałem w lodówce dokupiłem udźce z kurczaka. W większości przypadków polecam tę część mięsa, niż popularny filet, ze względu na jego zdecydowanie lepszy smak i konsystencję mięsa. Tak więc z oczyszczonym z kości mięsem (kości polecam zamrozić i w dogodnym momencie wykorzystać na zupę) przystępujemy do działania. 

Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w wąskie słupki, a kurczaka na cienkie długie kawałki, bo później sprawy toczyć się już będą szybko i poza mieszaniem nie będziemy już mieli na nic czasu. Mając już pokrojone warzywa i kurczaka zalewamy wrzątkiem makaron, który kiedy po kilku minutach zmięknie wyciągamy, przelewamy zimną wodą o odstawiamy na sitku.
Mając już przygotowane wszystkie składniki mocno nagrzewamy wooka lub dużą patelnię i wrzucamy na nią najpierw kawałki marchwi, imbiru i smażymy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka, smażymy chwilę, poczym dorzucamy resztę warzyw; paprykę, cukinię, czosnek, pora i na co tam jeszcze mamy ochotę pamiętając, żeby cały czas mieszać. Smażymy wszystko tak długo, żeby warzywa zmiękły, ale nie straciły swojej sprężystości. Dodajemy makaron, i na gotowo przyprawiamy, dosypując łyżkę brązowego lub zwykłego cukru, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy, sos rybny i posiekaną kolendrę lub tajską bazylię wg uznania. Mieszamy i podajemy. Równie smaczny stir fry możemy przyrządzić na bazie samych warzyw, nie używając do niego mięsa. 
 
Składniki dla dwóch osób:
150 g pokrojonego kurczaka
200 g suchego makaronu ryżowego
½ średniej cukinii 
½  dużej papryki
½ średniej marchewki
ok. 5 cm imbiru
kilka ząbków czosnku
kawałek pora
jasny sos sojowy i sos rybny (ilość wg uznania, „na smak”)
łyżka cukru
sok z połowy limonki lub małej cytryny
pół kubka posikanej świeżej kolendry lub tajskiej bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz