sobota, 24 kwietnia 2010

Łosoś wiosenny

To danie zawsze kojarzy mi się z wiosną, nie wiem czy z powodu młodych ziemniaków do niego użytych, czy ze względu na ogólny charakter całego zestawu. Mimo iż większość produktów potrzebnych do jego wykonania dostępnych jest cały rok to w moim domu oznacza ono zawsze nadejście wiosny. Jest przy okazji łatwe, szybkie do wykonania i urzeka swoją świeżością.

Przygotowanie:

Zaczynamy od wstawienia na gaz ziemniaków. Podczas kiedy się gotują, siekamy bardzo drobno, praktycznie na miazgę plasterek lub dwa łososia i mieszamy go z twarożkiem. Ugotowane ziemniaki kroimy na grube plastry, na które nakładamy nasz łososiowy twarożek, na którym umieszczamy różyczki z łososia.  Obieramy i kroimy ogórka na plasterki, polewamy kwaśną śmietaną i posypujemy szczypiorkiem. Danie gotowe.
Najlepiej kiedy ziemniaki w tym daniu są lekko ciepłe.


Składniki dla dwóch osób:

100g lub więcej wędzonego łososia
kilka młodych ziemniaków
150g kremowego twarożku
kilka łyżek kwaśniej śmietany
jeden duży ogórek
szczypiorek
sól, pieprz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz